Home » Cursusaanbod » Mantrailen

Mantrailen

We hebben een tijdelijke aanname stop voor de mantrail inschrijvingen. Je kunt je ook niet opgeven voor de reservelijst! 

 

Mantrailen betekend letterlijk "het volgen van een spoor van één specifiek persoon",

en dat is ook precies wat we doen tijdens deze lessen. 

 

In de basisschool bij hondenschool school4dogs gaan we aan de slag met de basis van het mantrailen: je leert je lijn op juiste wijze te voeren, je leert je hond te observeren en we gaan aan de slag met korte sporen die jij en je hond gaan uitwerken. Na de basis ga je verder naar de gevorderde groep. Hier krijgen jullie steeds meer uitdaging in de sporen die gelopen worden. Je kunt dan denken aan werken op verschillende ondergronden. Trailen in het bos of in de bebouwde kom. Langere sporen of sporen die al ouder zijn, meerdere spoorlopers op het spoor en ga zo maar door. De puzzel wordt als het ware steeds moeilijker. 

Tijdens het mantrailen maak je gebruik van de hond zijn allergrootste talent, namelijk zijn neus. Ongeacht ras, grootte of leeftijd .... alle honden hebben een geweldig goed ontwikkeld reukvermogen en vinden het leuk om dit talent in te zetten. Tijdens het recreatieve mantrailen is jouw hond aangelijnd aan een lange lijn van 7 meter of meer.Voor jouw hond vindt het speuren plaats op een volkomen druk- en dwangloze manier. Tijdens het mantrailen wordt er nooit gewerkt met voer op een spoor. Het einde van het spoor is altijd de vermiste persoon met beloning! Dat is immers de doelstelling van het mantrailen: het vinden van een vermiste persoon en als deze gevonden is moet dit een feestje zijn! 

De mantrail lessen bij school4dogs worden gegeven door:

  • Helga Hendriks is opgeleid door Melanie Linssen van Dogsigns en is  IMAS Recreatief Speurhondeninstructeur (International Mantrailing School ) opgeleid door Patricia Spee van Animale.  

 

Benodigdheden voor het mantrailen:

  • Een harnas of tuig
  • Een gewone (niet slippende) halsband
  • Een speurlijn van 10 meter
  • Bakje voor de beloning
  • Beloningen
  • Water

 

Het is aan te raden om goede (wandel)schoenen en comfortabele weer bestendige kleding te dragen tijdens de les. Bescherm je hond en ook jezelf tijdens de zomermaanden tegen teken! Het is erg belangrijk dat je jouw hond onderweg drinken kunt geven! Het is handig om een klein en/of licht rugzakje mee te nemen waarin je voldoende drinkwater voor jou en jouw hond in kan meenemen.

 

Locatie: Wij richten ons op een bosrijk gebied en stedelijke omgeving rondom Weert. Na aanmelding ontvang je een routebeschrijving naar de desbetreffende locatie.

Duur: 8 lessen van 1 1/2 uur.

Prijs: €120,= 

Privé les van 30 min. €35,= (Je dient zelf voor een spoorloper te zorgen)

 

Aanmelden kan via het inschrijfformulier 

 

Voor de vervolgcursussen kun je je alleen opgeven als je de basis gevolgd hebt.  Wij als Hondenschool School4dogs bieden diverse cursussen en trainingen aan waarvoor wij geschoold en gediplomeerd zijn. Wij bieden ook een cursus Mantrailing aan. Zoeken naar personen. Dit is echter puur recreatief.
Als IMAS recreatief mantrailing instructeurs maken wij ons zorgen om het feit dat mensen de term recreatief niet begrijpen en zich aanbieden als professionele speur combinatie bij een vermissing. Op basis van wat de meeste hondenscholen aanbieden als mantrailing is een heel leuk niveau mogelijk maar Search And Rescue (SAR) team is toch echt wel een ander niveau. Het hoofddoel van de training is met name plezier en recreatief werken met de hond is en absoluut niet om een SAR team te trainen. Plezier en recreatief kan voor sommige teams zeker ook een behoorlijk hoog niveau zijn en dat maakt het voor ons zeker een leuke uitdaging. Als het team als SAR team aan de slag wil gaan stopt het voor ons.
Er zijn andere specialisten die zich door veel en langdurig trainen en het volgen van opleidingen volledig richten op het trainen van teams die daadwerkelijk vermiste personen terug kunnen vinden. Bij een vermissing is een goede voorbereiding van de inzet essentieel en is het hoofddoel het vinden van het slachtoffer. Het is daarom zeker niet de bedoeling om even te laten zien dat je als recreatief team ook heel goed bent en daarmee de trail verpest. Dit kan het verschil maken tussen een succesvolle inzet en een slechte afloop.
Daarom deze waarschuwing! Laat dit over aan professionele instanties ! Als hondenschool kunnen wij je wel in contact brengen met een opgeleid SAR team bij vermissing van een persoon.